Pupalkový olej se získává se lisováním zralých semen pupalky dvouleté.
Charakteristika pupalkového oleje
Pupalkový olej olej je zdrojem nenasycených mastných kyselin.
Olej z pupalky se používá jako doplněk výživy, protože obsahuje látky, které se v běžné stravě vyskytují v zanedbatelném množství. Dodává nám vysoce nenasycené (ochranné) mastné kyseliny, zejména kyselinu linolovou (obsahuje jí asi 70 %) a velmi cennou kyselinu gama-linoleovou (GLA), které obsahuje přibližně 9 %.
Pupalkový olej a použití
Vnitřně - doporučená denní dávka je 1,5 – 3 g, tj. 1 – 2 mokka lžičky po jídle. Olej má neutrální až nahořklou chuť. Použití do salátů nebo polévek atd. V lahvičkách rozšiřuje oproti oleji v želatinových tobolkách možnosti použití i do kuchyně- salátů, mléčných i kysaných výrobků, majonéz, polévek a dalších hotových pokrmů.
Zevně - přírodní pleťové masky nebo použítí k masážím.
Pupalkový olej a použitelnost
Trvanlivost pupalkového oleje je při teplotě od 5° do 15 °C jeden rok, po otevření olej uchovejte v chladničce a spotřebujte do 3 měsíců. Olej se nesmí vařit, musí se ukládat do tmy a chránit před světlem.
Využití pupalkového oleje v kuchyni
Pupalkový olej pouze do tvarohu, tvarohových pomazánek a neochucených jogurtů – NEZAHŘÍVAT!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.